De prijs van een dienstencheque stijgt op 1 januari 2013 met €1 naar €8,5.


Om een massale bestelling op het einde van het jaar tegen te gaan heeft de Federale overheid beslist dat cheques die worden besteld voor 1 januari 2013 maar een beperkte geldigheidsduur hebben.

‘Gebruikers hebben er dus alle belang bij om op het juiste moment cheques te bestellen’, zegt Jo Mellemans, algemeen bestuurder van Het Poetsbureau. ‘Met de juiste timing kan een gezin tot 500 euro netto besparen.’

Maandelijks verbruiken de Belgen meer dan 8 miljoen dienstencheques. Een simpele rekensom leert ons dan ook dat er met de prijsstijging van 1 € per cheque flink wat extra geld uit het gezinsbudget van de Belgen verdwijnt na 1 januari 2013.

‘Het is dan ook maar logisch dat je als goede huisvader probeert om de impact van die stijging tot een minimum te beperken’, vertelt Mellemans.

‘Als dienstenchequebedrijf dat steeds wil meedenken met zijn klanten, heeft Het Poetsbureau daarom uitgerekend op welke datum en hoeveel cheques gebruikers best bestellen om de prijsstijging maximaal te ontwijken. Hoeveel is afhankelijk van het aantal uren poetshulp de klant geniet.’
 
Koop op het juiste moment
‘De cheques die iemand aankoopt voor het einde van 2012 zijn slechts geldig tot 30 april 2013. Er zijn 17 weken in 2013 voor het 30 april is’, verduidelijkt Mellemans. ‘Stel iemand gebruikt vier uur poetshulp per week.

Als die persoon omstreeks 29 december 2012 vier cheques x 17 (weken) zou bestellen, heeft hij het maximale aantal cheques gekocht om de prijsstijging te ontwijken.

De klant bespaart hierdoor 68€ (4 x 17). Dit uiteraard op voorwaarde dat hij op 29 december geen cheques meer zou hebben. Indien dat wel het geval is dient hij deze af te trekken van het te bestellen aantal cheques. Iemand die acht uur poetshulp per week gebruikt kan acht cheques x 17 (weken) bestellen. Hij bespaart hierdoor maximaal 136€ (8 x 17).’
 
Spreiden over gezinsleden
Maar daar stopt het voordeel van slim bestellen nog niet. ‘Er is nog een heel belangrijk aandachtspunt’, weet Mellemans. ‘Per jaar kan een gezinslid in 2012 maximum 500 cheques bestellen. Maar enkel de eerste 341 cheques besteld in 2012 door die persoon geven recht op de fiscale korting van 30%. 

Wanneer een gezin dus ongeveer 500 cheques per jaar zou gebruiken en deze slechts via één persoon zou aankopen, misloopt dit gezin 375,75€ belastingkorting.

Wij hebben berekend dat wanneer een gezin 5  cheques of meer per week gebruikt, het voordeliger is om de aankoop van de cheques te spreiden over twee volwassen gezinsleden.

Een gezin dat acht uur dienstencheques per week gebruikt, wat niet buitensporig is, kan door een slimme combinatie van onze twee tips tot 500€ netto besparen. Toch een mooi bedrag om terug in de gezinspot te kunnen deponeren.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie en berekeningen terugvinden op de website van Het Poetsbureau (www.poetsbureau.be/besparen).’
 
Over het Poetsbureau
Het Poetsbureau is een sterk groeiende organisatie van onafhankelijke dienstenchequebedrijven die een gezamenlijk kwaliteitsbeleid voeren. Het

Poetsbureau is actief over heel Vlaanderen met 20 kantoren. Er werken ongeveer 1.000 huishoudhulpen.  Als autonome dienstencheque-organisatie is het Poetsbureau als een van de weinige actief en aanwezig in alle Vlaamse provincies.